Felvillanyozó fejlesztések az autóversenyzésben a Micro Focus támogatásával

A Jaguar továbbra is a Micro Focus támogatásával javítja eredményeit a Formula E versenyben és az energiahatékonyságban.

A Jaguar TCS Racing csapat a harmadik évre is meghosszabbította együttműködését a Micro Focussal. A partnerség elindulásáról mi is beszámoltunk, a lelkesedés és fejlődés pedig azóta is töretlen.

Fej-fej melletti versenyben egy tisztább jövőért

A fenntarthatóság központi szerepet játszik mindkét cég stratégiájában. A Micro Focus vállalta, hogy 2050-re eléri a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátást, és ennek érdekében folyamatosan dolgozik azon, hogy hatékonyabbá tegye működését és csökkentse a károsanyag-kibocsátást az irodáiban és adatközpontjaiban. A törekvés részét képezi az is, hogy a saját és lízingelt járműflottájában elektromos autókra áll át a lehető legrövidebb idő alatt.

A Jaguar céljai között első helyen szerepel, hogy 2025-re egy teljesen elektromos hajtásra épülő, modern luxusautómárkaként újuljon meg. 2039-re pedig nullára csökkenti a szén-dioxid kibocsátást az ellátási láncában, a termékeiben és saját működésében is. Ezért is játszik fontos szerepet a cég tevékenységében a Formula E elektromos autóverseny, amelyet a legfenntarthatóbb sportágnak neveztek ki a 2022 Global Sustainability Benchmark in Sports (globális fenntarthatósági referenciaérték a sportban) nonprofit szervezet éves jelentésben.

Az új villanyautó olyan, mint a szomszéd fűje: mindig zöldebb

A Jaguar ebben a versenyben a legújabb, harmadik generációs (Gen3) Jaguar I-TYPE 6 autóval versenyez. A Gen3 típusú járművek az első olyan formula-autók, amelyek első és hátsó hajtáslánccal is rendelkeznek. Az új első hajtáslánc 250 kW-os, míg a hátsó 350 kW teljesítményű, ami a duplája a korábbi Gen2-es modell regeneratív képességének. Összességében ezek számítanak az eddigi leghatékonyabb formula versenyautóknak, mivel a verseny során felhasznált energia több mint 40%-át regeneratív fékezéssel állítják elő.

A Jaguar TCS Racing csapat a FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) háromcsillagos környezetvédelmi akkreditációjával vágott neki a 2023-as szezonnak, amely a lehető legjobb minősítésnek számít. Ez is jól mutatja, hogy a csapat elkötelezett a környezettudatos működés iránt, és nem szűnő lendülettel dolgozik a folyamatai javításán.

Okos megoldásokkal a jobb eredményekért

A Micro Focus hatékony támogatást nyújt ebben a Jaguarnak a termékein és szolgáltatásain keresztül, amelyek nem csupán a nagyvállalati döntéselőkészítéshez nyújtanak segítséget. A megoldások bármilyen környezetben lehetővé teszik a csapatok számára, hogy hatalmas mennyiségű adatot gyűjtsenek össze és elemezzenek, ezáltal pontosabb előrejelzéseket készíthetnek, és megalapozott, megfelelően időzített döntéseket hozhatnak a verseny során. Mindeközben pedig maximalizálhatják az energiahatékonyságot, és minimalizálhatják a karbonlábnyomukat.

A rendszer három pilléren nyugszik:

  • Vertica: fejlett analitika óriási mennyiségű adatból

A két vállalat azzal kezdte az együttműködést, hogy a Jaguar korábbi NoSQL rendszerét egy olyan, fejlett elemzési és gépi tanulási platformra cserélte le, amelynek alapját a Vertica platform szolgáltatja. Ennek köszönhetően a csapat már korlátlan mennyiségű adatot elemezhet, beleérve az összes futam minden információját az éles versenyekről, időmérőkről és tesztkörökről.

  • IDOL: értékes információ kinyerése a strukturálatlan adatokból

A Vertica platformra minden olyan adat befut, ami hasznos lehet a verseny során, legyen szó akár a rádiós kommunikációról, a közvetítések felvételeiről vagy éppen a közösségi médiában érkezett visszajelzésekről. A Micro Focus Professional Services adatelemzéssel foglalkozó szakértői a Jaguar TCS Racing csapatával együttműködve kidolgozták a megfelelő módszereket arra, hogy ebből az óriási adatmennyiségből kinyerjék a hasznos insightokat, amiben az IDOL nyújt nekik segítséget. A mesterséges intelligenciával vezérelt adatelemző platform képes analizálni a szövegeket, hang-, videó- és képfájlokat, és valós időben azonosítja az értékes adatokat az óriási mennyiségű strukturálatlan adattengerben. A megoldás így jól használható információkat szolgáltat a futamok alatt a versenystratégia dinamikus alakításához.

  • Micro Focus Professional Services: profi támogatás

A Micro Focus szakértői és tanácsadói a Jaguar TCS Racing csapatának távoli tagjaiként részt vettek az IDOL által vezérelt alkalmazás és felhasználói felület kialakításában. Ehhez rengeteg tényezőt figyelembe kellett venni. Gondoskodtak például a háttérzajok kiszűréséről és arról, hogy a csapattagok közötti kommunikációt minden körülmények között jól elemezhető és értelmezhető legyen, még akkor is, ha a versenyzők és a mérnökök anyanyelve eltérő. Arra is komoly figyelmet fordítottak, hogy a leginkább felhasználóbarát módon lehessen valós időben prezentálni és elérhetővé tenni az adatokat, hogy a csapat a lehető legjobb eredményt érje el – a versenyben és az energiahatékonyságban egyaránt.

Nézze meg, hogyan működik élesben a Jaguar és a Micro Focus közös megoldása! Kövesse velünk a futamokat, és szurkoljunk együtt a csapatnak!

0