Itt az ideje beszélni a jelszavakról

A jelszófrissítés világnapja alkalmából érdemes végiggondolni, mindenhol megfelelő szabályokat alkalmazunk-e az azonosítási folyamatokban.

Február 1-je nem csupán egy új hónap, hanem akár egy új jelszó kezdetét is jelentheti, ekkor van ugyanis a Change Your Password Day. Mostanában már rengeteg különféle világnap létezik, és a legtöbb ilyen alkalom egy kicsit mesterkéltnek tűnik. A jelszócserére biztató azonban hasznos emlékeztető lehet, ami segít a biztonság erősítésében. Érdemes mindenkinek, aki már régóta ugyanazt a kódot használja új, még erősebb jelszavakra váltani a legfontosabb fiókokban vagy a jelszókezelőben.

Egészen addig fontos erre figyelmet fordítani, amíg nem terjed el széles körben egy olyan új, egyszerűbb hitelesítési módszer, amelyik leválthatná a jelszavakat. Elképzelhető, hogy ez az idő hamarosan elérkezik, ugyanis az egyre több platformon támogatott FIDO szabványnak köszönhetően a jelszómentes azonosítás jóval egyszerűbbé válik. Addig is, amíg búcsút mondhatunk a jelszavaknak, a magánembereknek és a cégeknek is oda kell figyelniük a megfelelő jelszóhasználatra.

A vállalatoknak érdemes házirendeket alkalmazniuk, amelyek megkövetelik a felhasználóktól az erős jelszavak használatát és azok rendszeres frissítését. Ebben nagyszerű segítséget nyújthat a szervezetek számára a NetIQ Self Service Password Reset, amelynek segítségével adminisztrálhatják és betartathatják a jelszavakhoz kapcsolódó házirendeket.

A megoldás emellett arra is lehetőséget biztosít a felhasználóknak, hogy önkiszolgáló módon, a help desk segítsége nélkül állítsák helyre elfelejtett jelszavaikat. Ezáltal az eszköz úgy erősíti a biztonságot, hogy az nem megy a hatékonyság rovására.

Az önkiszolgáló jelszó-helyreállítási funkció különösen hasznos lehet olyan külsős vagy távoli felhasználók, például partnerek vagy ügyfelek esetében, akiknek a számítógépe nem található meg az Active Directory domainben, és így nem tudnak jelszót váltani a Ctrl + Alt + Del billentyűkombinációval.

Ha további információra van szüksége a megoldással vagy a biztonságos jelszókezeléssel kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal!

0