A fejlesztők jelentik a kulcsot az alkalmazásbiztonsághoz

Fontos megfelelő eszközöket biztosítani a szakembereknek ahhoz, hogy már a fejlesztés korai szakaszában hatékonyan tudják azonosítani és javítani az alkalmazásban található biztonsági hibákat.

A kiberfenyegetések száma meredeken nő, ezért egyre nagyobb hangsúlyt kap a szoftveres ellátási lánc biztonsága, különös tekintettel az alkalmazásbiztonsági vizsgálatokra. A szoftveres ellátási lánc biztonságának fenntartása során nem szabad figyelmen kívül hagyni a szoftverfejlesztés egyetlen kritikus fontosságú tényezőjét sem, mint például a szoftverfejlesztőket.A kódok többségét ugyanis ők hozzák létre a vállalatoknál, és az így készülő egyedi kódrészletekben is előfordulhatnak kritikus sebezhetőségek. Valamint ezek között lehetséges olyan hiba, amelyet a kiberbűnözők valóban ki is tudnának használni ahhoz, hogy betörjenek a vállalat rendszerébe. Továbbá nem hagyhatóak figyelmen kívül az open source közösségek által készített komponensek sebezhetőségei sem. Ugyanis az alkalmazások forráskódjai nagy részben ezekből a komponensekből épülnek fel.

Mivel a vállalatok saját fejlesztésű kódjaiban előforduló sebezhetőségek nagy károkat okozhatnak, elengedhetetlen, hogy a szervezetek az ezeken keresztül jelentkező fenyegetésekre összpontosítsanak. Gondoskodniuk kell tehát arról, hogy a fejlesztők által megírt kódok minden egyes sora annyira biztonságos legyen, amennyire csak lehet. Ez nemcsak a potenciális sebezhetőségek számát minimalizálja, de csökkenti annak a lehetőségét is, hogy olyan rések keletkezzenek, amelyeken át a kiberbűnözők betörhetnek a rendszerbe. Ebben a feladatban ideális segítséget nyújtanak a Fortify termékcsaládot alkotó megoldások, mint a Fortify Static Application Security Testing (SAST) és a Fortify Software Composition Analysis (SCA) eszközök, amelyek hatékonyan támogatják az átfogó biztonsági stratégiát.

Fortify SAST (statikus alkalmazásbiztonsági tesztelés)

A Fortify SAST átvizsgálja az alkalmazások forráskódját, beleértve a saját fejlesztésű alkalmazásokat is, és azonosítja azon kódolási hibákat, amelyek sebezhetőségeket tartalmaznak. Ezzel a statikus elemzéssel még az alkalmazás kiadása előtt felfedhetők a potenciális hibák. A szakemberek a fejlesztési folyamat korai szakaszában észlelhetik és javíthatják a sebezhetőségeket, ezzel csökkenthető az erőforrás igénye egy esetleges javításnak, valamint az esélye annak, hogy olyan rések lesznek a kódban, amelyek kihasználhatók.

Fortify DAST (dinamikus alkalmazásbiztonsági tesztelés)

Míg a Fortify SAST a forráskódot elemzi, a Fortify DAST azzal erősíti a biztonságot, hogy kívülről vizsgálja az alkalmazást, valós támadásokat szimulálva. Interakcióba lép a már futó webes alkalmazással, és azonosítja azokat a biztonsági réseket, amelyek a forráskód vizsgálata során nem feltétlenül észlelhetők. A termék az API interfészek biztonsági vizsgálatát is támogatja.

A Fortify DAST ezzel a dinamikus teszteléssel képes feltárni azokat a potenciális sebezhetőségeket, amelyeket a támadók célba vehetnek és kihasználhatnak – függetlenül attól, hogy azok a saját fejlesztésű kódban vagy harmadik féltől származó komponensekben találhatók.

Fortify SCA (szoftverek komponenseinek elemzése)

Gyakorlatilag nincs olyan forráskód, amely ne tartalmazna harmadik féltől származó összetevőket, például open source komponenseket. A Fortify SCA ezekben a komponensekben és könyvtárakban képes azonosítani az ismert sebezhetőségeket. Az eszköz kiértékeli, az egyes beépülő open source komponenseket és riportolja az esetleges biztonsági problémákat. Az információk birtokában pedig a fejlesztők priorizálhatják a hibajavításokat, és fontossági sorrend alapján kezelhetik a kockázatokat.

A Fortify megoldásainak szinergiája

A Fortify SAST, DAST és SCA együttes használatával a szervezetek erős védelmet építhetnek ki minden olyan fenyegetéssel szemben, amely az egyedi fejlesztésű kódokban vagy harmadik féltől származó komponensekben felmerülhet. A fejlesztők a SAST segítségével már a fejlesztési ciklus korai szakaszában észlelhetik a hibákat, míg a DAST használatával a már futó alkalmazásban azonosíthatják a potenciális sebezhetőségeket. Az SCA-val pedig a felhasznált open source komponenseket ellenőrizhetik, csökkentve ezzel a külső sebezhetőségek kockázatát.

0