CyberRes Galaxy: az őrző

A kiberbiztonság terén minden perc számít. A szakembereknek azonnal képesnek kell lenniük elhárítani a fenyegetéseket, amihez valós időben van szükségük jól használható információkra. Ebben segít a Micro Focus legújabb platformja, a CyberRes Galaxy.

Néhány évtizeddel ezelőtt még nem gondoltuk volna, de ma már mindenki tisztában van vele: nem csak az információhiány okozhat súlyos problémákat. Hasonlóan nehéz kezelni azt, ha túl sok információ áll rendelkezésre, és nekünk kell kiválogatni, mi belőle a hasznos. Különösen nagy kihívást jelent ez az IT-biztonság területén.

Minden pillanatban jelentkeznek új fenyegetések: naponta derül fény új sebezhetőségekre, a kiberbűnözők pedig folyamatosan új támadási módszereken törik a fejüket vagy a meglévőket próbálják finomhangolni, hogy meg tudják kerülni a cégek védelmi megoldásait. A vállalatok informatikai rendszereiért felelős szakemberek pedig csak kapkodják a fejüket, és nehezen tudják eldönteni, melyiket érdemes figyelemmel kísérni, vagyis melyik érintheti a céget. Majd az is időbe telik, míg kihámozzák az óriási információtömegből, hogyan lehet a leghatékonyabban védekezni az adott fenyegetés ellen. Közben telik az értékes idő, a támadóknak pedig elég lehet néhány perc a szervezet infrastruktúrájában ahhoz, hogy tetemes károkat okozzanak.

Ezen a problémán kíván segíteni a Micro Focus a CyberRes Galaxy platformon keresztül, amely ingyenes regisztrációval vehető igénybe, ezzel is hozzájárulva a digitális gazdaság biztonságának fejlesztéséhez. A Micro Focus világszintű hálózatának előnyeit és adatait kihasználva összesíti a legfrissebb információkat az aktuális kiberfenyegetésekről a platformon, és jól használható, azonnal fogyasztható módon összegzi azokat. Az eszköz alapvetően CISO-knak (informatikai biztonsági igazgatóknak) készült, de az egész vállalat számára hasznos, mivel a CISO-k számára elengedhetetlen tények és megállapítások mellett magában foglalja az egyes fenyegetések kapcsán szükséges tudnivalókat a vezetőség, a biztonsági központ szakemberei és az üzemeltetési szakemberek számára is.

Támadás esetén a rendszer minden egyes veszély esetében listázza a fenyegetési szintet, a várható hatásokat és a kár összegét. Ezek alapján rangsorolja is azokat fontosság szerint, így azonnal látható, mire érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani. A fenyegetések az érintett iparágak szerint is áttekinthetők, ami szintén segíti a CISO-kat abban, hogy átlássák, mi okozhatja a legnagyobb problémát a saját területükön. Az eszköz egyszerűen érthetővé teszi, hogyan működnek a különféle veszélyek, és elmagyarázza az egyes támadási módszereket. Ráadásul valós időben követi és közli, ha az egyes fenyegetések módosulnának, például továbbfejlesztenék őket a kiberbűnözők.

A CISO-k természetesen nem csupán a fenyegetéseket tekinthetik át, hanem az előre elkészített akcióterveknek köszönhetően arról is hasznos információkhoz juthatnak egy szempillantás alatt, hogy miként lehet védekezni az adott veszélyek ellen, illetve orvosolni a támadást, ha már megtörtént a baj. A későbbiekben pedig negyedéves és éves jelentések is elérhetők lesznek a megoldásban az elmúlt időszak legfontosabb fenyegetéseiről, trendjeiről és azok hatásairól.

0