Szigorúan titkos: a Voltage vezet adatmaszkolásban

A Forrester legutóbbi elemzésében egyedüli vezetőként jelölte meg a Micro Focust a dinamikus adatmaszkolási megoldások piacán.

Az adatok mennyisége világszerte folyamatosan nő a szervezeteknél, miközben az adatok védelmére vonatkozó szabályozások egyre szigorúbbá válnak. Emiatt egyre több vállalat alkalmaz különféle titkosítási megoldásokat. Az egyik legnépszerűbb ezek közül a dinamikus adatmaszkolás, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy az előre definiált szabályrendszer alapján kiválasztott adatok valós időben kerülnek titkosításra, azaz már a tárolásuk is titkosítva történik. Fontos szempont, hogy a titkosított információk továbbra is felhasználhatóak legyenek az alkalmazás által, hiszen e nélkül az alkalmazás nem fog működni. Ez a megközelítés lehetővé teszi különféle elemzések futtatását és tesztadatbázisok létrehozását, kezelését is anélkül, hogy az érzékeny információk jogosulatlan személyek kezébe kerülne. Aki mostanában tervezi ilyen jellegű megoldás beszerzését, annak érdemes belenéznie a Forrester legfrissebb jelentésébe erről a piacról. (Spoiler alert: szerintük egyetlen cég vezeti ezt a piacot, és ez a Micro Focus.)

Az elemző kiemeli az anyagban, hogy többféle megközelítés létezik az adatmaszkolási megoldásoknál mind a kialakítás, mind a telepítési lehetőségek terén, és ezek között alapvetően nincs jó és rossz. Minden attól függ, milyenek a körülmények és egyéni elvárások az adott szervezetnél. Az ilyen megoldások több terület felelőseit érintik, beleértve az adatbázisok adminisztrátorait, az adatokkal dolgozó alkalmazottakat, a biztonságért felelős szakembereket és a fejlesztőket. Ezért több szinten is hasznos lehet, hogy a dinamikus adatmaszkolási képességeket sok esetben beágyazzák az adatkezelési vagy adatbiztonsági megoldásokba. A piacon lévő megoldások ráadásul több különféle adatforrást támogatnak, és integrálhatók a hozzáféréseket ellenőrző eszközökkel.

A Forrester szakértőinek megfigyelései szerint a napjainkban tapasztalható trendek alapján az ügyfeleknek három fő területre mindenképpen figyelmet kell fordítaniuk a dinamikus adatmaszkolási megoldás kiválasztásakor. A szoftvernek egyrészt rálátást kell nyújtania az adatokra azok feltérképezésével és osztályozásával, másrészt képesnek kell lennie észlelni és megelőzni, ha illetéktelenek megpróbálnák visszafejteni a titkosított adatokat. Harmadrészt az ideális megoldás több különféle módszert is biztosít a maszkoláshoz, továbbá az sem árt, ha lehetőséget kínál arra, hogy egyedi igények szerint testre szabják az eszközt. Az elemző cég a piacon található megoldásokat egyesével is szemügyre vette, és büszkén jelenthetjük, hogy toronymagasan a Micro Focus megoldását találta a legjobbnak: a Voltage egyedüliként szerepel a „vezető” szegmensben.

A Forrester értékelése szerint a Micro Focus vezető adatmaszkolási képességeket kínál számos különféle adatforrás esetében. A Voltage dinamikus adatmaszkolási megoldást széles körben alkalmazzák nagy és közepes méretű vállalatoknál az adatbázisokban, illetve a helyben és a felhőben működtetett, külső és belső alkalmazásokban egyaránt. Az elemzésben azt is kiemelik, hogy a technológia használatához semmit nem kell megváltoztatni az alkalmazáson vagy az adatbázison belül.

Az eszköz támogatja a vezető felhőplatformokat és a legacy platformokat is, beleértve a z/OS, a HPE Nonstop, a Unix/Linux és a Windows megoldásokat, emellett olyan SaaS alkalmazásokban is használható, mint például a Salesforce vagy a Workday. A Forrester által megkérdezett ügyfelek elégedettek a Voltage teljesítményével, skálázhatóságával, riportolási képességeivel és technológiai támogatásával, illetve a pozitívumok között említették, hogy támogatja a legacy platformokat és az átfogó adatplatformokat is.

0